Irländsk julafton!

september 15, 2022

Kärt barn har många namn brukar man säga, och det stämmer verkligen när man pratar om denna roliga lek. Du kanske känner den som irländsk julafton, norsk fylla eller spansk fylla. Alla dessa namn beskriver samma lek som går ut på samma sak!

Detta är den perfekta festleken för dig och vännerna, men fungerar lika bra om ni till exempel ska ha femkamp.

Såhär leker ni:

Det ni behöver för denna lek är lika många pinnar som antal lag. Pinnarna ska vara runt en meter hög. Ni behöver också en sko/vattenflaska som kan fungera som en kona.

För att starta igång behöver ni dela upp alla deltagare i olika lag om detta inte redan är planerat sen innan. Det spelar ingen större roll hur många ni är i varje lag utan så länge ni är lika många i varje är det inga problem.

Ställ varje lag på led med pinnen ett antal meter framför er, och konan ett par meter framför pinnen. På signal springer den första i varje lag fram till pinnen och placerar den mot pannan med ena delen av pinnen fortsatt i marken. Nu ska de snurra ett visst antal varv, och när de snurrat klart ska de runda konan och sen springa tillbaka till sitt led. Hur många varv alla ska snurra kommer ni fram till innan leken börjar, men runt tio varv brukar räcka.

Irländsk julafton låter som som en barnlek, men uppgiften är svårare än man kan tro. Snurrarna brukar bidra till förlorad orienteringsförmåga och många kan också känna sig lite illamående – det är en del av leken!

Kategorier Festlekar

Sanning eller konka?

Charader!

Copyright © 2023 BRTK Dev AB. All rights reserved.