Smaksinneslek!

juli 15, 2022

Vill ni göra en lek som kanske mer kan ses som ett roligt experiment för alla inblandade? Detta kan göras både av barn och vuxna, det är lika roligt oavsett!

När ni gör denna smaksinneslek så spelar det ingen roll hur många eller få ni är. Så det passar perfekt om det ska göras som en femkamp, men fungerar lika bra i ett klassrum där alla ska få testa på.

Ni leker såhär:

Det ni behöver för att leka denna smaksinneslek är ett äpple och en potatis som båda är upphackade i kuber. Och sen en scarf eller ögonbindel som ni kan sätta över den som ska se hur pass bra hens smaksinne är.

Så för att starta så väljer ni ut en deltagare som ska få starta igång experimentet. Hen tar på sig ögonbindeln och håller samtidigt för näsan. Spelledaren tar sen fram en bit av äpplet/potatisen och ger till deltagaren som sitter med ögonbindeln och näsan igentäppt.

När hen testar den första biten så ska deltagaren försöka klura på om det är en potatis eller ett äpple som hen tuggar på. Därefter så ges den andra biten av äpple/potatis och det är nu hen ska gissa vilket som var vad.

Detta kan kännas givet, för visst känner man skillnad på ett äpple och en potatis? Men det är inte lika självklart när man sitter där med näsan igentäppt eftersom att det är tack vare näsan som vår hjärna avgör smak! Och eftersom att potatisar och äpplen har nästintill identisk konsistens så är det inte så lätt som man kan tro.

Om ni har andra frukter eller grönsaker som ni tror har samma konsistens så kan ni göra samma sak men byta ut potatis och äpple mot det ni kommer på.

Svårt, spännande och kul för alla som sagt – en perfekt lek och experiment för alla som testar det!

Kategorier Barnlekar

Sardinburken

Bolla gris!

Copyright © 2023 BRTK Dev AB. All rights reserved.