Dunkkurragömma!

juli 20, 2022

Denna lek har hängt med länge, ibland under namnet Dunken eller Burken. Du vet vad man säger – kärt barn har många namn!

Detta är en aktiv och lite spännande lek, och ni behöver ha ett lite större utrymme där man också kan gömma sig.

Ni leker såhär:

Ni behöver ha ett objekt som är det som ska vaktas, en så kallad Dunken. Detta kan vara en lyktstolpe, en större sten eller en uppochnedvänd hink, det som finns tillhands helt enkelt. Antal deltagare borde vara minst 5 personer, men det går att spela med många fler! Det tar lite längre tid, men det är bara skoj såklart.

Ni väljer ut en av deltagaren som ska börja med att vakta Dunken. Denna person håller för ögonen och räknar till 60 sekunder. Under dessa 60 sekunder så ska övriga deltagare snabbt springa och gömma sig, och det handlar inte bara om att gömma sig så att man inte syns utan det är också viktigt att man ska ha bra utkik över Dunken.

När personen som vaktar Dunken har räknat klart till 60 så ska hen börja leta efter de gömda deltagarna, men försöka att göra detta utan att förlora uppsikten på Dunken.

Varför? För att när de gömda deltagarna får chansen ska de springa till Dunken, ta på den med ena handen och skrika ”ETT, TVÅ, TRE DUNKEN!” När detta sker så är den person säkrad och klar för nästa omgång. Om det däremot är tvärtom, att den personen som vaktar hittar någon så måste hen snabbt springa till Dunken och skrika ”ETT, TVÅ, TRE HANNA ÄR DUNKAD!”

Vill man göra leken lite extra spännande så kan man ha regeln att den sista personen som inte är hittad har chansen att ”fria” alla som blivit dunkade. Det betyder att om denna person hinner före till ”Dunken” så kan hen skrika ”ETT, TVÅ, TRE DUNK FÖR ALLA!” Då går alla fria och den som nyss vaktat får helt enkelt göra det igen.

Om ingen hinner fria alla deltagare så får den som först blir dunkad ta över stället som vaktare, och leken fortsätter!

Kategorier Barnlekar

Vad tänker jag på?

Viskleken!

Copyright © 2023 BRTK Dev AB. All rights reserved.