Maffia!

september 15, 2022

Detta är den perfekta leken för er som letar efter något som kommer bidra både till skratt och diskussioner! Om du väljer att vara med att leka maffia, kom ihåg att vara beredd på att kunna hålla ditt pokerface. Om inte måste du kunna försvara dig ordentligt.

För att få ut det mesta av leken är det bra om ni är minst åtta deltagare. Det bästa är om ni alla är vuxna eller ungdomar. Att blanda åldrar är också väldigt kul!

Såhär leker ni:

Välj ut en person som blir ledare för första omgången i spelet. Denna person kommer vara den enda som vet vad som händer under ”nätterna”.

Det roller som kommer att delas ut är:
Maffian: runt en tredjedel av alla deltagare
Läkare: en eller två personer (beroende på hur många deltagare ni är)
Sheriff: en eller två personer (beroende på hur många deltagare ni är)
Civila: resterande av deltagarna

Leken startar igång genom att spelledaren går runt och viskar till varje deltagare vilken av rollerna de har, detta måste såklart ske på ett sätt där ingen annan hör än den person som lekledaren viskar till!

När alla roller är utdelade säger lekledaren ”staden somnar” och alla deltagare måste blunda. Sen fortsätter leken såhär:

– ”Maffian vaknar”: Alla som är maffian tittar upp och väljer i tystnad ut en person som blir deras offer genom att peka på personen.
– ”Maffian somnar”: Maffian blundar återigen.
– ”Sheriffen vaknar”: Sheriffen tittar upp och försöker se om någon ser misstänkt ut. Hen pekar på en misstänkt, och lekledaren konfirmerar genom att nicka eller skaka på huvudet.
”Sheriffen somnar”: Sheriffen blundar.
”Läkaren vaknar”: Läkaren tittar nu upp och får här peka på en person som hen vill beskydda (som alltså inte kan bli offer), läkaren får välja sig själv men endast en gång per spelomgång.
”Läkaren somnar”: Läkaren blundar återigen.
– **”Staden vaknar”:**Alla öppnar sina ögon.

Nu ska lekledaren berätta för alla om det har skett ett mord eller inte. Om den person som blev mördad är samma person som läkaren valde att rädda har alltså inte ett mord skett. Lekledaren ska då också berätta vem som blivit mördad.

Och det är nu leken på riktigt börjar! Nu ska alla som är med i spelet försöka komma fram till vem som är med i maffian, detta sker genom att ställa frågor till varandra och på annat sätt föra diskussioner. Maffian måste alltså försöka få alla att tro att någon annan än hen är med i maffian genom att få andra att se misstänksamma ut.

När majoriteten kommit fram till en person de ser som misstänkt ”fängslas” denna och är ute ur leken. Efter att hen fängslas får också lekledaren berätta om rätt eller fel person blivit dömd.

Sen börjar allt om med ”staden somnar”. Och på det sättet fortsätter spelet tills att maffian antingen är helt borta eller – att de är de enda kvar.

Som ni förstår vinner maffian om de är kvar till sist, och förlorar om de alla blir fängslade. Detta är absolut en lek för de lite äldre som ni borde testa på!

Kategorier Vuxenlekar

Ringlek!

Blinkleken!

Copyright © 2023 BRTK Dev AB. All rights reserved.