Flyg, simma, gå!

maj 25, 2022

När ni hör namnet på denna lek vandrar kanske tankarna tillbaka till leken ”fisk, fågel eller mittemellan”. Trots att en del associerar lekarna med varandra är de väldigt olika. I ”flyg, simma, gå” får hjärnan och dess färdigheter verkligen arbeta och träna. Leken går nämligen ut på att så snabbt som möjligt komma på olika arter av djur baserat på om de går, simmar eller flyger.

Leken som nog är aningen för svår för de allra minsta passar däremot barn från 4 år och uppåt. Men de mindre barnen kommer att vara minst lika underhållna som de större barnen när de försöker härma deras rörelser. Detta är en lek som gör sig bäst om man är många i sällskapet, men minst 6 personer räcker för att det ska bli lite rörelse i det hela och det bästa av allt är att man inte behöver så mycket plats för att leka.

Hur leker man Flyg, Simma, Gå?

Först och främst utser man en ”lekledare”. Lekledaren är, som namnet avslöjar, den som har ansvaret att leda leken och den som de andra deltagarna ska ha sin fokus på. Leken börjar när ledaren ropar ut ”Den flyger!” Då är det dags för resterande deltagare att börja flaxa och vifta med armarna. Detta fortsätter tills det att en av deltagarna högt ropar ut namnet på ett djur som flyger – endast då är det tillåtet att sluta flaxa med armarna.

Leken fortsätter sedan med att lekledaren väljer ett av de andra alternativen. Väljer han eller hon ”Den simmar!” är det då dags för deltagarna att göra simrörelser och komma på ett djur som simmar för att sedan högt ropa ut det. Då har alla deltagare tillåtelse att sluta ”simma”. Sist men inte minst är det dags för lekledaren att ropa ut ”Den går!” och som ni kanske redan listat ut är det dags för deltagarna att ”gå” på plats och snabbt komma på ett djur som går på land. De olika alternativen kan man säga lite hursomhelst för att skapa spänning och för att undvika ”fusk” genom att man vet vilken kategori som kommer härnäst och då får tid att tänka ut ett djur.

Kategorier Barnlekar

Räv och Höna!

Fillipin!

Copyright © 2023 BRTK Dev AB. All rights reserved.